Mul on synttärit tänään – riemukas kuoroperformanssi osana Kiasman yleisötyötä

2010-2011 toteutuneen Kiasmaprojektin lopputulema löytyy nyt julkaisuna Thesuksessa
osoitteessa
http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305179231

Opinnäytetyöni koostuu nykytaiteen museo Kiasman yleisöpalautteesta säveltämäni Mul on synttärit tänään -kuoroperformanssin partituurista (SATB + solistit) sekä työprosessia, sävellystyötä ja valintojeni motiiveja kuvaavasta raporttiosiosta. Työni tarkoituksena oli tutkia kuoroinstrumentin käyttömahdollisuuksia museon yleisötyössä sekä suunnitella ja säveltää kuoroesitys Kiasman yleisötyötä palvelevaan muotoon.

Kolmiosaisen ja noin kahdenkymmenen minuutin kestoisen tilausesityksen tavoitteena oli antaa katsojalle käsitys nykytaiteen herättämistä moninaisista tunteista ja siten madaltaa museon lähestymiskynnystä. Sävellyksen materiaaliksi kerättiin yleisöpalautetta Järjestetty Juttu -kokoelmanäyttelyn (26.3.2010-6.2.2011) alkupuolelta ja performanssi esitettiin yleisölle samaisen näyttelyn loppupuolella. Performanssin esitti johtamani Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Pop&Jazz Konservatorion kuoro Con Caronca sekä näyttelijä Janne Puustinen. Esityksen ohjasi Anna Rosendahl. Itse vastasin esityksen ideoinnista, säveltämisestä, tuotannosta sekä harjoittamisesta.

Mul On Synttärit Tänään -performanssi nähtiin Kiasmassa yhteensä kahdeksan kertaa. Yleisön reaktioista päätellen toisten antaman palautteen kuuleminen oli riemastuttava ja vapauttava kokemus. Esitys palveli Kiasman yleisötyötarkoitusta hyvin ja yhteistyömme jatkuikin Thank you for the music -näyttelyn avajaisissa 2012. Hankkeen pedagogiset vaikutukset ylsivät myönteisesti myös esiintyjiin, opiskelijoihin jotka saivat arvokasta kokemusta monitaiteellisesta yhteistyöstä ja museoympäristössä toimimisesta.

Kiasmalle tekemäni tilausperformanssi osoitti käytännönläheisesti kuoroinstrumentin monipuoliset mahdollisuudet museopedagogiikan ja yleisötyön saralla. Ammattimaisesti johdettu kuoro on kustannustehokas, monenlaiseen tilaan adaptoituva, liikuteltava, interaktiivinen ja dramatisoitavissa oleva soitin. Uskon että tällä työmuodolla voi palvella myös muita yleisötyötä tekeviä, helppoa lähestyttävyyttä ja matalaa yleisökynnystä tavoittelevia tahoja. Esitystapaa voisi työstää asiakasläheisyyden ja myönteisen julkisuuskuvan näkökulmasta myös yritysten hyödyksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *